به گزارش روابط عمومی شرکت آب منطقهای البرز، به گفته احمدی، شهرستان نظرآباد با وسعت ۵۷۸ کیلومتر مربع تنها ۱۰ درصد از مساحت استان البرز را تشکیل میدهد، اما بالغ بر ۲۵ درصد چاهها و منابع آبی استان در این منطقه واقع شدهاند. این امر، همراه با سهم بالای شهرستان در تولیدات کشاورزی و دامپروری استان، فشار مضاعفی بر منابع آب وارد کرده است.
دکتر احمدی با اشاره به کاهش بارندگیها، شرایط منابع آب را بحرانی توصیف کرد و گفت: در سالهای اخیر، با پدیده خشکسالی و تغییرات اقلیمی مواجه بودهایم. ترکیب آن با کاهش بارندگیها، خسارات جبرانناپذیری به منابع آبی و بخش کشاورزی وارد خواهد شد.
پایش چاهها، مقابله با اضافهبرداشت و نصب کنتور هوشمند
مدیر منابع آب نظرآباد با تاکید بر اهمیت مدیریت دقیق چاههای مجاز و غیرمجاز گفت: نظرآباد قطب کشاورزی استان است و ۴۳۸ حلقه چاه کشاورزی فعال دارد. با توجه به اینکه بالای ۸۰ درصد مصرف آب در این شهرستان به بخش کشاورزی مربوط میشود، پایش دقیق این چاهها از رسالتهای اصلی ماست.
وی افزود که در سال گذشته، اقدامات گستردهای برای شناسایی و مسدودسازی چاههای غیرمجاز انجام شده است از جمله ۳۰۲ حلقه چاه غیرمجاز که عمدتاً در بخش کشاورزی استفاده میشد، و پُر و مسدود شدند. همچنین ۱۳۳ حلقه چاه با برداشت غیرمجاز یا برداشت بیش از حد، پلمب و تا تعیین تکلیف از مدار بهرهبرداری خارج شدند.
از دیگر اقدامات صورتگرفته، نصب کنتورهای هوشمند روی چاههای مجاز است که به گفته احمدی، در سال گذشته ۸۹ حلقه چاه به این سامانهها مجهز شدهاند.
فرونشست زمین؛ بمب ساعتی زیر پای البرز
احمدی پدیده فرونشست زمین را از دیگر تهدیدهای جدی در اثر برداشت بیرویه آبهای زیرزمینی عنوان کرد و هشدار داد: در جهان، فرونشست بیش از ۴ میلیمتر در سال بحرانی تلقی میشود. اما در استان البرز میانگین فرونشست حدود ۶ سانتیمتر است و در مناطق غربی استان مانند نظرآباد، هشتگرد و چهارباغ، حتی به ۲۸ سانتیمتر هم رسیده است.
وی این شرایط را بمب ساعتی توصیف کرد که میتواند منجر به فرونشست گسترده و آسیب جدی به زیرساختهای عمرانی، راهها و ساختمانها شود و بر ضرورت مدیریت مصرف آب تاکید کرد.
تامین آب شرب، رشد جمعیت و پروژههای انتقال آب
احمدی در ادامه با اشاره به رشد سریع جمعیت در استان و بهویژه شهرستان نظرآباد در دهه اخیر، گفت: ۵۹ حلقه چاه برای تأمین آب شرب در شهرستان حفر شده که در مجموع ۵۳۶ لیتر بر ثانیه آب شرب تأمین میکنند. با این حال، در برخی بازهها با تنش و حتی قطعی آب مواجه میشویم.
او با اشاره به اجرای پروژههای انتقال آب از طالقان به غرب استان افزود: پروژه رینگ غربی و خط انتقال طالقان در حال اجراست و با تکمیل آن، میتوانیم نوید تأمین آب پایدار و با کیفیت برای مردم غرب استان را بدهیم.
مدیر منابع آب شهرستان نظرآباد در پایان از شهروندان خواست با حساسیت بیشتر نسبت به مصرف آب در بخش کشاورزی، شرب و صنعت رفتار کنند و افزود: مدیریت منابع آب فقط با اقدامات دولتی ممکن نیست. تغییر رفتار مصرفی و نهادینهسازی فرهنگ صرفهجویی باید در اولویت جامعه قرار گیرد.